Städning i barnfamiljer – så får ni jobbet gjort

Städning kan vara tillräckligt jobbigt även i hushåll utan barn. Eller åtminstone göras lika ovilligt. Men när barn är med i bilden blir det alltid lite extra jobb som måste göras för att det ska se rent och fint ut hemma. 

Ta hjälp av städfirma

Ett av de första möjligheterna som kan vara värt att utforska är just att ta hjälp av en städfirma i någon utsträckning. Även om de bara kommer och hjälper en gång i veckan kan det fortfarande avlasta en hel del arbete ni annars måste lägga ned en massa tid på.

Aktivera familjen

Att städa bör helst vara någon som hela familjen engagerar sig i. Genom att tidigt vänja barn vid att städningen är något alla ansvarar över kommer det vara mycket enklare att få även dem hjälpa till med en eller annan uppgift. Det är speciellt viktigt att barnen får se att det inte bara är en förälder som sköter mycket av städningen.

Ge barnen mer frihet

Samtidigt är det rekommenderat att inte bara tvinga barnen till att göra specifika uppgifter. Genom att arbeta med fördelning av ansvar och diskutera hur saker och ting ska göras känner sig barnen mer delaktig i städningen och att de har en viss frihet i hur de kan städa.

Variera städuppgifterna

För att inte saker och ting ska kännas orättvisa är det också bra att variera vilka uppgifter olika familjemedlemmar får. Men se till att alla är medveten om vem som sköter vad varje dag eller vecka. Om ni bara växlar på måfå kan det fortfarande upplevas som orättvis av barnen.