Lite hjälp i vardagen

Barnen ska till skolan, skjutsas till kompisar och aktiviteter. Förutom det ska det finnas tid för partnern, jobb, hälsan, bostaden och dina egna vänner. Kanske någon hobby också hade varit trevligt. Alla dessa moment är svårt att trycka in på en och samma dag eller ens samma vecka. Det är lätt att man som förälder tappar lite av sig själv och försvinner in i sina dagliga rutiner och uppgifter istället för att få chansen att koppla av. Det behövs mer hjälp i vardagen än du tror.

Au pair

Bjud hem en flicka eller pojke från ett annat land som är barnkär och nyfiken på den svenska kulturen. Du får otrolig avlastning i hemmet, du kan själv bestämma vilka arbetsuppgifter som ingår. Det kan vara att städa och tvätta för att sedan hämta barnen på dagis/skola tills du kommer hem. En au pair får jobba högst 25 timmar i veckan med hushållsarbeten, resterande tid förväntas hen studera svenska eller gå en utbildning. Du måste också betala lön som inte får understiga 3500 kronor i månaden. Men i gengäld får du mycket hjälp i hemmet och hjälp med barnen.

Städhjälp

Har du inga barn eller tycker att au pair låter som ett stort ansvar kan du istället skicka över städningen till ett företag. Ett kontrakt med en städfirma kan innehålla nästan vad du vill inom hushållet: tvätt, disk, fönsterputsning, trädgårdsarbete och så vidare. Ju fler saker som är utanför standardlistan, desto dyrare brukar det vara. En riktlinje är standardpriset ligger runt 200-300 kronor i timmen efter RUT-avdrag, sedan finns det dem som är billigare eller dyrare. Du väljer om du vill ha städhjälp 1 eller upp till 4 gånger i månaden.