Barnets första cykel

Det är vanligt att lära sig cykla i ganska tidig ålder. Redan vid ett och ett halvt kan barn börja använda en trehjuling, men att lära sig cykla på en tvåhjuling är något experter anser de är mogen först vid 5-6 års ålder. När man ska köpa barnets första cykel finns dock ett och annat att tänka på.

Vi börjar med några vanliga misstag. En cykel ska inte vara något barnet behöver växa i. Detta betyder bara att det blir svårare att använda. Köp istället en cykel som är anpassad barnets längd.

Det är heller inte rekommenderat att köpa en tvåhjuling med stödhjul. Med en sådan kommer barn lätt upp i en hastighet de inte är redo för och de lär sig också att luta åt fel håll i kurvorna, vilket kan skapa problem när man till slut väljer att ta av stödhjulen.

Med sin första cykel ska barnet kunna nå ned till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln. När de kommer upp i skolålder kan man lättare gå över till en cykel där de bara når ned med ena foten.

Det är också bäst att vänta med cyklar som har växlar eller handbroms. Att lära sig att hantera dessa samtidigt som de försöker hålla balansen och styra kan vara lite för mycket för unga barn.