Roligt med vattenfärger hemma

Vattenfärger kan ge nästan ändlöst roliga stunder för barnen och är ett utmärkt sätt att spendera tid en eftermiddag eller helg. De flesta barn har säkert redan fått testa på detta hemma eller i skolan. Men om du planerar att ge dina barn deras första upplevelse med vattenfärg kommer här några bra tips.

Börja med att skaffa ett ordentlig set med färger. Har du flera barn som ska måla samtidigt är det roligt om de kan få sitt eget set att använda. Ju fler färger de har desto mer kommer de kunna prova på att måla utan att behöva experimentera med att blanda färger. Vilket i sig kan vara roligt så klart, men det kan ju också vara frustrerande när de inte får fram färgen de vill ha.

Ta gärna och köp lite grövre papper också och inte bara vanliga A4 som du har i skrivaren eller liknande. Vattenfärger blöter lätt igenom dessa papper och får dem snabbt att bli buckliga här och där. Tjockare papper har bättre uppsugningsförmåga och kommer kunna hålla formen även om hela pappret täcks med färg.

Du kan också låta barnen prova på lite sockermålning. Detta ger en intressant textur på papperet och är något alla barn brukar gilla. Allt du då behöver göra är att fixa lite sockerlag genom att koka upp 1 dl vatten och 2 dl socker. Rör om tills sockret har smält och låt det sedan svalna. Det kan vara smart att lägga ut en vaxduk på bordet då det lätt blir lite kladdigt.

För att sedan måla med detta tar man bara en separat pensel, doppar den i sockerlagen och duttar ut över pappret. Ta sedan och blöt upp vattenfärgerna ordentligt och med en annan pensel droppa färgen ut över sockret och se hur allt rör på sig och flyter omkring.