Spädbarnskötsel

Vissa kommer till förlossningen beredd på allt och när de kommer hem med barnet i handen blir de tveksamma. Hur tar man egentligen hand om ett spädbarn. Allt som man trodde skulle komma naturligt måste helt plötsligt slås upp i böcker och man tvingas ringa barnmorskan och fråga. Här har vi skrivit ner lite information om två viktiga områden: sömn och hud.

Sömn

Barnet kommer att sova, mycket. Deras sömnrytm är sällan lik våran och de ska ha mat ungefär var tredje timme. Generellt brukar man säga att nyfödda är piggast på eftermiddag till två på natten och sover som bäst därifrån till nästa eftermiddag. Detta är självklart en stor generalisering. Många mammor kan dock snabbt känna igen barnets sömnvanor eftersom de liknar dem som barnet hade i magen. När barnet sover ska det ligga på rygg, vaken kan den få ligga på mage men man måste byta ställning på huvudet så barnet inte får platt bakhuvud.

Hud

Huden är ömtålig och kräver skonsamma tvålar och liknande. Hudfett som uppkommer i veck ska strykas bort så det inte härsknar. Får barnet sprickor och sår kan man stryka över lite bröstmjölk för att underlätta läkningen. Var inte rädd om barnets hud och ögon är gulaktiga, det är helt normalt och inte det farliga sortens gulsot. Barnet behöver endast dagsljus, inte direkt solljus på grund deras känsliga hy. Vissa barn får ligga i kuvöser efter födseln för att påskynda processen.

Ett nyfött barn har en temperatur mellan 36,5-37 grader. Under de första veckorna kan fötterna och händerna kännas kalla så använd barnets bröstkorg eller rygg för att bedöma temperatur. När det är dags att bada ska vattnet vara 37-37,5 grader varmt. Det testas enklast genom att doppa armbågen i vattnet. Första tiden behöver du bara bada barnet i vatten, ingen tvål eller schampo behövs.