Barnets rum

Att inreda in barnet eller barnens rum är roligt. Det är få rum som du kan låta din kreativitet flöda så mycket som i ett barnrum, få rum där du kan använda dig av så mycket färger. Här kommer vi med några tips till dig som ska göra just detta.

Sängen

Sängen är givetvis en viktig komponent i rummet – som i alla sovrum. Vilken typ av säng man väljer beror lite på hur gammalt barnet är. Är det en bebis som rummet tillhör så faller valet naturligt på en spjälsäng, men när barnet börjar bli lite äldre så finns lite fler alternativ. Ett lite ovanligare alternativ som kan bli riktigt mysigt är om du placerar sängen direkt på golvet tillsammans med en massa kuddar och filtar. Fördelen med detta är framförallt att du aldrig behöver oroa dig för att barnet ska ramla ur sängen.

Förvaring

I ett barnrum är det effektiv förvaring som gäller. Eftersom det oftast myllrar av leksaker av alla dess slag så behöver man ett smart sätt att förvara alla saker på. Ett förslag är låga byråer som barnen kommer åt alldeles själv samt lådor på hjul som går snabbt att plocka ner leksakerna i och styra undan. Tänk också på att alla leksaker behöver inte vara framme samtidigt, ett tips är därför att du har en del av dem undanstoppade och växla med jämna mellanrum. På så vis så kan leksakerna kännas nya om och om igen.

Fönster

Det är viktigt med ljus i rummet, men när barnet ska sova så är det förstås bra om det är mörkt. Beroende på om rummet vetter mot söder eller norr så kan det vara bra att ha mörkläggningsgardiner som förhindrar att barnet slipper vakna så tidigt på morgonen av solstrålarna. Är du osäker på vilken typ av gardin du ska välja till vilket ändamål så kan du läsa mer på denna sida om bland annat insyn och ljusegenskaper. I övrigt så brukar det vara omtyckt av barnen om gardinerna har motiv av deras favoritfigur, någon häftig superhjälte eller liknande.

Låt barnen vara med

Ofta kanske man som förälder inreder barnets rum utifrån vad man själv tycker är snyggt. Inte sagt att det är något fel med detta, men är barnet lite äldre så är det förstås inte heller fel att inreda lite efter barnets önskemål. Ett tips är att låta barnet bestämma sådant som är relativt enkelt att förändra med tiden när barnets smak förändras. För fler bra tips så kan du ta en titt på denna artikel på husohem.se.

Publicerat i Tips: