Baka med barnen – tips för att lyckas

Barn är alltid intresserad av saker som mamma och pappa håller på med och vill gärna vara med och prova. Att baka med barnen kan inte bara vara roligt, utan även ge dem chansen att lära sig ett och annat om hur saker och ting fungerar vid bakning och matlagning. Ett tidigt intresse för dessa kan vara väldigt bra när de väl växer upp och behöver baka och laga mat själv.

Säkerhet i köket

När barn är med i bilden är det extra viktigt att man tänker på allt som barnen eventuellt kan göra sig illa på. Spisen och vassa redskap som knivar är det mest självklara, men även när det kommer till maskiner av olika slag måste man se till att barnen inte löper risk att skada sig själv eller någon annan. Var noga med vilka uppgifter de får så det inte tas några onödiga risker.

Välj enkla recept

I början är det bäst att hålla sig till enklare recept som inte kräver mycket arbete och kan bli klar ganska snabbt. Barns tålamod är ju som bekant inte alltid det bästa och om det tar flera timmar att bli klar med något kommer de säkert tappa intresse innan slutspurten. Det finns många recept att hitta som är framtagna med barn i åtanke. Och välj dessutom helst något som barnen tycker är gott. Kakor, hemmagjort godis och liknande kommer alltid vara populärt. Då finns det dessutom många möjligheter att fixa fram tillbehör som både är goda och användbara. Det kan även underlätta i baket med tillbehören.

Förklara under tiden

Vid varje steg av bakningen kan det finnas bra tillfällen att förklara varför man gör som man gör och inte på något annat sätt. Men också att prata om vad som händer när man använder vissa tekniker eller ingredienser. Eller varför så många recept inkluderar att man ställer in bakverken i ugnen. Är du osäker på några av dessa delar själv kan du passa på att leta upp den informationen innan så får alla inblandade lära sig något. Det kan vara lärorikt att vara med och baka. Låt även barnen få baka något eget som de kan få äta upp direkt när de svalnat och är klara, på så sätt så sparas det andra som bakats ett tag framöver.