På cykeltur

En cykeltur med ditt barn är en trevlig stund som ni båda delar och har glädje av. Det är ett fantastiskt sätt att resa som låter ditt barn upptäcka världen, på ett helt annat sätt än vid till exempel en bilfärd. Chansen är dessutom stor att era små avstickare blir till minnen som ditt barn kommer bära med sig under resten av deras liv, och något som de därför i framtiden kommer göra även med sina barn.

Jag minns själv de lite längre turerna jag och mamma gjorde där jag satt i min cykelbarnstol och såg omvärlden swisha förbi i rask takt, nästan som om vi förhöll oss till andra regler än de långsamma fotgängarna som försvann i periferin. Jag minns även hur det kittlade glatt i magen i nedförsbackarna och hur jag alltid fick ett leende på läpparna så fort det kom på tal om att jag och mamma skulle ut på en tur. Antingen för att köpa tidningen eller handla en glass.

Det var härliga tillfällen som jag och min mor numera delar för evigt och som på något sätt ramat in delar av min barndom, stunder jag inte skulle vilja ha ogjort för allt i världen. Det är faktiskt en av anledningarna till varför jag själv bestämde mig att det var hög tid att återigen ta mig upp på cykeln när jag själv fick barn.

För att ens kunna ha möjligheten att ge sig i kast med något sådant behövs förstås en cykel. På cykelkraft.se hittar du fina damcyklar som bör passa den kräsnaste mamma och även kompatibla barnstolar.

Tänk på att du klär både dig själv och ditt barn noga när det väl är dags för en tur. Även om du sitter först och tar upp mycket av draget, kan det stundtals och vid extra blåsiga dagar leta sig förbi din skyddande kroppshydda och utsätta barnet för större påfrestning än vad man många gånger inser.

Något som kan vara riktigt roligt både för dig som förälder och för barn, är att cykla på en utflykt. Det behöver inte vara särskilt långt, utan det är hela resan som blir lite som ett äventyr. Åker barnet på din cykel, kan du själv så klart välja hur långt du ska cykla, medans det kanske är lämpligt att ta en kortare tur om barnet ska cykla själv. Tänk på att välja vägar med lämpliga cykelstråk om barnet ska trampa för egen maskin.

bicycling-in-a-park

En tips på utflykt under hösten kan vara till skogen. Med lite fika och en stund i skogen där ni plockar bär eller kanske svamp och utforskar omgivningarna lite grann, kan vara roligt. Kanske är det så att det slinker ner mer bär i magen än ner i hinken, men vad gör väl det. Att låta barnen lära sig mer om vår skog och mark i tidig ålder, är något de bär med sig resten av sina liv.