En liten musiker i familjen

Att ha ett musikintresserat barn är något man ska vara stolt över och omfamna med glädje. Musik för människor tillsammans och berikar livet för de som tar den till sina hjärtan.

Du har med all sannolikhet märkt om ditt barn besitter en extra dragningskraft till musik. Vissa bebisar skiner upp så fort musik börjar spelas radion eller när du själv sätter på en skiva. Mycket tyder på att ditt barn kan ta del av musik redan i magen, något som bland annat Anna Book anser att hon varit med om och upplevt – http://www.aftonbladet.se/nyheter/article.

Tids nog utvecklas ofta detta till både sång och dans ifrån barnet själv. Egna shownummer som kan hålla på i timtal utan att ditt barn ledsnar, ofta samma låtar om och om igen. Fler än en har nog gränsat på kanten till lätt galenskap efter att ha hört samma låt repeteras, för vad som kan upplevas som den tusende gången på en och samma dag, för att bara dagen därpå utstå samma visa igen.

Förstå oss rätt. Detta är inget beteende som vi anser är skadligt för varken barnet eller sin omgivning, snarare tvärtom. Det är mer med glimten i ögat man får erkänna att man själv kan ledsna på vissa stycken musik efter en viss tids lyssnande, men aldrig så att vi känner behovet av att begränsa barnet, så länge det inte är tid för att äta eller sova.

Vill man som förälder förstärka de band som barnet börjat bilda mot musikens håll kan man uppmuntra detta genom att till exempel skaffa någon form av instrument på ett tidigt stadium. Även här får man vara medveten om att man kan få stå ut med en hel del ljud som ifrån början kan anses mindre tilltalande för örat, men vi kan lova dig att det kommer att vara en värt stolthet du kommer känna, den dag då hamrandet på gitarren förvandlas till något helt annat, ljuvlig musik.