Lek med barnen

En sak som kan ge skuldkänslor är när man tycker att man åsidosätter sina barn. Man blir så avundsjuk när man se föräldrar som bara skrattar och ha skoj med sina barn, medan man själv inte alls tycker det är roligt att sitta i sandlådan eller leka med barbiedockorna. 

Ta det lugnt, du är inte den enda föräldern som inte gillar att leka. Och det behöver inte heller vara något negativt att tacka nej till leken.

Som vuxen har man så många tankar och så många saker som måste göras, samtidigt som det finns massvis med saker man faktiskt vill göra. Och det är sällan som ”leka affär” är med på någon av de listorna.

Jenny Klefbom, en barnpsykolog, säger bestämt att barn kan leka själv. De behöver inte din hjälp för att ha roligt. De har så mycket fantasi och spring i benen, så de klarar sig utan sina föräldrar när de ska leka. Men det är så klart viktigt att du har roligt med barnen och visar dem att du kan ha kul.

Det behöver inte betyda att du måste sitta med under lekarna. Hellre kan du skoja med dem, busa i soffan en stund och vara lite lekfullt. Sedan kan de får hoppa in i sina fantasivärldar medan du tar itu med vuxensakerna. Hitta saker som ni båda två roas av och ha roligt med det. Vånda dig inte genom barnens lekar, för barnet kommer till slut att märka att du inte vill.

Ett enkelt sätt att få barn att leka utan dig är att bjuda hem en kompis. Då kan det istället bli tvärtom, du får inte ens komma nära lekrummet! Låt barnet hitta sin väg och uppmuntra lekarna på annat sätt. Att få sjunka in i en fantasivärld är väldigt viktig, det lär dem att kommunicera och hantera sociala relationer. Om barnet älskar sagor kan du köpa en maskeraddräkt till barnet så han eller hon får leka prins eller prinsessa. Genom att göra fantasivärlden ”mer verklig” så kommer barnets fantasi att utvecklas ännu mer.

Som förälder är det nästan vårt ansvar att få skuldkänslor, det är oftast så barnen får som de vill. De tjatar, blir arga, blir ledsna och skriker tills du ger med dig. Som förälder måste man sätta gränser och även om ditt barn blir lite besviken eller arg, så kommer det att gå över så fort han eller hon får något roligt att göra eller tänka på.