Försöka bli gravid

Det är inte alltid så lätt att bli gravid. På grund av inre och yttre omständigheter kan vissa par ha svårt att bli gravida.

En av de största orsakerna varför man inte blir gravid är stress. Vardagen är full av ansvarsområden, det kan vara svårt att hitta tid tillsammans med sin partner. Och i slutändan blir man ännu mer stressad och orolig när man inte blir gravid under de första månaderna. Och så blir det en ond cirkel då man blir stressad av att man är så stressad och stressar upp sig ännu mer i ett försök att varva ner.

En sak man måste tänka på är att det faktiskt kan ta tid att bli gravid, det behöver inte betyda att det är något fel på en. För att försäkra sig om att man har chans att bli gravid kan man köpa ett ägglossningstest. Det finns flera olika typer och märken som ger snabbt och tydligt resultat i fall man har ägglossningen eller inte. Även fast vi vill yrka på att man gärna ska ha samlag så mycket man kan för att bygga närhet och kärlek i förhållandet, så kan detta vara ett bra verktyg för att se när man har som störst chans att samlaget resulterar i en graviditet.

En annan sak som kan göra det svårt att bli gravid, även om man har samlag under ägglossningen, är övervikt och brist på vitaminer och mineraler. Överviktiga människor har svårare att bli gravida och känner du att du eller din partner är i farozonen kanske ni borde lägga upp en viktnedgångsplan? Ibland räcker det att bra gå ner några kilon för att kroppen ska må mycket bättre. Här kan du läsa om fler saker som kan påverka fertiliteten. Hos Graviditetskollen, som vi länkade till ovan, kan man också köpa hälsokost som sägs hjälpa kvinnan att bli gravid.

Många av oss lider faktiskt av någon form av vitamin- eller mineralbrist och har man otur kan det lägga käppar i hjulen för sin fertilitet. Sist men inte minst, känner ni er orolig och tror att det kan finnas en bakomliggande orsak varför ni inte blir gravid, besök en läkare och få en utredning. Det lättar sinnet och skulle det finnas ett problem så kan man ju inte börja lösa det förrän man vet att problemet finns. Och i läkarnas händer kan man känna sig trygg att de kommer att göra allt de kan för att ni ska få bilda familj.