Trånga barnrum

Alla har inte lyxen eller viljan att bo i en sjurummare med två badrum och ett jättestort kök med köksö. Majoriteten bor i mindre hus eller lägenheter där rummen känns lite trånga. Speciellt barnrummen brukar var de mindre sovrummen och det kan vara svårt att få allting att få plats.

En sak man kan göra är att utnyttja takhöjden, även om det inte är jättehögt till tak. Om barnen har mycket böcker eller saker som han eller hon inte leker så mycket med, kan man sätta upp hyllor strax under taklisten och därmed frigöra utrymme på golvet.

Är rummet väldigt trångt kan man fundera på garderob och byrålösningar. Behövs verkligen garderoben i barnets rum? Det kanske vore bättre att flytta in den i ett större rum och hämta kläder därifrån. Barn vill helst ha utrymme att leka och finns det inte plats i rummet kommer leken att sprida sig över hela huset istället. Av den enkla anledningen är det bra att ta bort allt möblemang som inte är essentiellt.

Sängen brukar ta stor plats, speciellt när barnet blir tillräckligt stor för en fullstor säng. Det är 90×200 centimeter av rummet som försvinner. En lösningen är att skaffa en våningssäng som inte har någon underslaf. Därunder kan man istället placera skrivbordet och ha resten av rummet som öppen yta för lek och skoj. PMIAB, ett företag som specialiserar sig på hotelldesign, har en annan smart lösning för detta problem. På dagen finns det ingen säng i rummet, bara ett rektangulärt skåp som hänger på väggen. När det är dags att gå och lägga sig fäller man ut sängen ur skåpet och på morgonen viker man in det igen. Perfekt för trånga barnrum.

För alla småsaker gäller det att hitta smart förvaring. Allting kan inte ligga på onåbara hyllor uppe vid taket. Lådor med leksaker och böcker kan styras under sängen eller staplas på varandra i ett ledigt hörn. Lär barnet tidigt att plocka undan en leksak när de har lekt färdigt så är det också lättare att hålla ytorna rena inför nästa lek.