Träning för gravida

Det är fullständigt möjligt, och faktiskt även rekommenderat, att träna under graviditeten, dock så måste man se till att man anpassar träningen.

Många tror fortfarande att man inte kan vara aktiv under graviditeten, en väldigt stor andel kvinnor som skriver in sig vid mödravårdscentralen idag är faktiskt överviktiga, och både övervikt och fetma har vistas kunna leda till komplikationer både under själva graviditeten och vid förlossning.

Innan man kommer igång är det bäst att se till att man har allt man behöver, allt från träningskläder till redskap för träningen. Kläderna speciellt är viktiga då de kommer att låta en vara betydligt mer bekväm under träningen.

1023212-pregnancy-exercises

Det är tre former av träning som visat sig vara väldigt fördelaktiga för gravida, dessa är:

  • Styrketräning
  • Rörlighetsträning
  • Uthållighetsträning

I styrketräning bör man fokusera på muskulaturen i magen, ryggen och bäckenbotten. Minskad bålstabilitet har visat sig vara en ledande faktor till smärta i både rygg och bäcken. I andra hand kan man även träna ben och resten av överkroppen. Efter den 16:e veckan bör man inte träna magen i ryggläge, men det går bra att göra detta sittandes, stående eller då man ligger på sidan.

Rörlighetsträning ämnar att bibehålla normal ledrörlighet och bör göras genom att stretcha och tänja de muskler som man använder under träningen. Eftersom rörligheten generellt sett är ökad under graviditeten är det bäst att ta en del försiktighetsåtgärder under denna form.

När det sedan kommer till uthållighetsträning är den bäst anpassade formen vad man kallar aerob uthållighet. Det är viktigt att man inte höjer kroppstemperaturen för mycket under träningen, därför bör man hålla sig till låg- och medelintensiv träning, samt ha luftiga och tunna träningskläder. De bästa träningsformerna är de som aktiverar flera stora muskelgrupper på en och samma gång som till exempel jogging, snabba promenader, stavgång, step-up, simning och dans.