Träning efter förlossning

Att vara gravid och föda ett barn är en utmaning och kräver en omställning för bland annat dina muskler och leder. Precis efter att du fött ditt barn behöver kroppen därför vila och läka, men så småningom kan du börja träna igen. Det kan vara bra att börja försiktigt, till exempel med promenader som du kan anpassa i intensitet och längd beroende på hur du känner dig. Om du inte har några komplikationer efter din förlossning kan det naturligtvis också kännas skönt att komma igång och röra på sig. På sikt ger träningen mer energi och kraft, som du kan använda till att umgås och vara med din nya familjemedlem.

De första övningarna

Till de initiala övningarna du bör göra finns specifika områden att fokusera på. Ett sådant område är bäckenbotten, som du bör komma igång och träna så fort din kropp tillåter för att minska risken för bland annat inkontinens. När du tränar bäckenbotten kan du ligga på rygg och ha knäna böjda, medan du försöker hitta ett knip. Vidare kan du utveckla övningen med att suga in naveln för att aktivera djupare magmuskler.

Andra viktiga områden

När kroppen läkt mer, efter några veckor eller ett par månader, kan det vara dags att komma igång med träningen i större omfattning än knipövningarna och promenaderna. Då är det viktigt att du lägger tid på att hitta rätt teknik och att hitta träning som känns rätt. Fokus ska läggas på områden som behöver stabiliseras som magmuskler, ryggmuskler och bäckenbotten. Att träna muskler för att orka lyfta och hålla barnet är också bra, framförallt då armar och axlar.

Hitta inspiration

För att bli motiverad och inspirerad i träningen finns olika knep att ta till. Att kolla om något gym i närheten har pass anpassade för nyblivna mammor är ett sätt. Eller att försöka hitta en träningskompis med liknande behov. Att köpa en ny utstyrsel för din nuvarande form kan också göra att det blir både roligare och lättare att träna. Man kan även låta andra hjälpa till med inspirationen genom att träna tillsammans. Det är även bra att sätta bra mål för sin träning, så länge man håller sig till realistiska mål kan det vara inspirerande att se sig själv nå varje delmål.