Trä är barnens material

Få material kan kännas så säkra för barnleksaker som trä. Vi hör om olika larm om opassande kemikalier i plastleksaker, med trä känner sig man sig genast säkrare. Men vad är då de ultimata träleksakerna?

Trädkoja

trädkojaDetta är ändå alla barns dröm. Oavsett om det är ugglans lilla hus i nalle puh eller kompisens trädkoja nere vid gatan så finns det alltid något som inspirerar. Variationen är dessutom enormt med lika många typer av trädkojor som det finns stilar på vanliga hus. Kolla igenom denna fina artikeln på Skönahem.se där de listar 19 stycken helt otroliga trädkojor, även om vissa kanske egentligen borde kallas hus. Det är verkligen något magiskt med många av exemplen, ett hus invirat bland trädets grenar, nästan svävande.

Trädkojekonceptet verkar också vara något som inte allt för sällan följer med in i vuxen ålder. Det finns exempel på de som byggt ut sina barndomskojor till de helt plötsligt går att bo i eller påbörjat projektet i vuxen ålder. Som ett exempel på det senare har vi svenska Jan som efter 64 års drömmande vid 70 års ålder äntligen fick sin dröm om en trädkoja uppfylld efter mycket hårt arbete.  Även fast den lilla stugan bland löven bara är lite drygt 2,5 kvadratmeter stor så har han flera gånger spenderat natten där och somnat till ljudet av trädets rörelser i vinden.

Även fast det var barnbarnen som var de officiella mottagarna av Jans trädkojan så erkänner han att det mest var en ursäkt för att han skulle få bygga och ta del av den själv.

Leksaker i trä

När allt mer saker tillverkas av plast blir leksaker gjorda i gediget trä allt mer efterfrågat. Kvalitétskänslan går knappast att jämföra med andra leksaker och designen brukar oftast vara betydligt mer lekfull tack vare de enklare formerna som materialet oftast används till.