Nappar

Det är viktigt att vara noggrann när man väljer napp till bebisen. Den får absolut inte vara farlig!  

Det finns många olika tillverkare av nappar och de tillverkas i olika material. Vissa bebisar vill inte ha napp alls, andra väljer en favorit bland napp-materialen och vissa kan ta vilken napp som helst. För att vara helt säker på att nappen inte innehåller något gift som kan överföras till bebisen så ska man välja alternativ som är ekologiska och giftfria. Detta gäller inte bara nappar, utan även nappflaskor och senare pipmiggar, tallrikar, skedar, knivar och gafflar.

Innan bebisen får använda en ny napp bör man testa så att den inte kan gå sönder. Dra i nappen för att se att själva sugdelen inte kan lossna och fastna i bebisens hals. Det finns nappar som är skapade i ett stycke, men de bör ändå testas. Om nappen har börjat gå sönder, tex när bebisen har fått tänder och börjar bita lite i den, då ska den slängas direkt. Minsta spricka kan göra nappen farlig. Det är lätt att bebisen får en favoritnapp och bara vill ha just den, detta kan ställa till stora problem när nappen måste bytas ut. Så starta direkt med att ha några olika nappar som alterneras, då är det lättare att ta bort en napp och ersätta med en ny.

Koka napparna regelbundet. Det räcker inte med att skölja av i varmt vatten eller att stoppa in i sin egen mun som många gör. Se till att koka napparna i ca 5 minuter för att få bort alla bakterier och all smuts som nappen kan ha samlat på sig. Detta gäller även nappflaskor.