Inreda barnets första rum

Man vill gärna ha ett barnrum redo innan man kommer hem med sin nya skapelse. Det sista man vill göra som nybliven förälder är att ta tid från sin spädbarn och måla väggar. 

Välj först och främst ett rum nära ert. Ni kan vara säker på att höra om barnet gråter och behöver inte springa i trappor hela nätterna. Det behöver inte vara ett stort rum, ett spädbarn tar inte mycket plats, direkt och behöver inte så mycket saker. Det finns många bra knep för att inreda mindre rum åt de mindre.

Var försiktig med plastsaker. Mycket plast innehåller PVC vilket hamnar i huden och luften, det är inte bra för barnet och ska undvikas. Man hittar det mest i mjuka plastleksaker.

Se också till att skåp och lådor är barnskyddade. Ni vill inte att barnet kan ta sig in i lådorna och riva ut allting flera gånger om dagen. Vassa hörn på möbler ska täckas. När barnet börjar lära sig stå och gå kommer den onekligen att ramla ett antal gånger. Man vill inte att det finns några skadliga kanter och hörn i höjd med barnets storlek.

Gör det enkelt att städa barnrummet. Ni kommer att spendera mycket tid där och ett barn ska vara i en dammfri miljö. Köp stora lådor för leksakerna, gärna staplingsbara lådor så man lättare kan dammsuga. Ju öppnare ytor, desto fortare går städningen.