Blöjeksem

Om du nyss har fått barn har du garanterat fullt upp. En bebis kräver mycket arbete och de ger dig en ny mening och en helt ny typ av glädje i ditt liv.

Det är mycket som ska tänkas på när man har en ny liten plutt i familjen. Pengar ska räcka, rätt mat måste köpas och uppfostringsmetoder måste bli rätt. Det är många föräldrar som stressar upp sig men de märker snart att de klarar sig alldeles galant.

Att byta blöjor är en av de saker du måste utföra för att din lilla ska må bra och det är några saker som du måste tänka på för att ditt barn inte ska få plågsamma blöjeksem. Ett blöjeksem kan uppstå när du inte tvättar området som blöjan sitter på ordentligt eller om du inte byter blöjan tillräckligt ofta. Svampinfektioner kan också vara orsaken till att ditt barn får blöjeksem.

Förebygg blöjeksem genom att byta blöja så fort ditt barn har gjort sina behov i den och tänk på att inte sätta blöjan för hårt. Stryk ett lager av skyddskräm kring ditt barns stjärt ifall du ser att huden har börjat rodna. Var också noggrann med att tvätta ditt barn ordentligt när du byter blöja. Var inte för snabb med att sätta på den nya blöjan – låt området torka ordentligt först.

Om ditt barn trots allt har lyckats få blöjeksem finns det olika alternativ att använda.

  • Fortsätt att ofta byta ditt barns blöja
  • Tvätta stjärten noggrant och torka ordentligt
  • Stryk ett lager av skyddskräm kring ditt barns stjärt ifall du ser att huden har börjat rodna.
  • Använd vattenavstötande salva som hjälper till att hindra urinen att komma till såren
  • Testa ett annat blöjmärke

Skulle eksemet inte försvinna är det mycket viktigt att du kontaktar vårdcentralen. Samma sak gäller om varfyllda bölder eller om blåsor uppkommer.